人工甘味料 の摂取で血糖値下がりにくくなる
2014.09.17
・イスラエルの研究チームは2014年9月17日、サッカリンなどの人工甘味料は血糖値レベルを引き上げる可能性があるとイギリスの科学誌「ネイチャー」に発表した。
・マウスにサッカリンやスクラロースなどの人工甘味料を混ぜた水を与えると腸内の細菌のバランスが崩し、血糖値が下がりにくくなる。
・380人を対象に調査したところ、人工甘味料を多く摂取する人は体重が多い、血糖値が高いなどの傾向が見られた。
・人工甘味料は健康への影響はないとする研究もある。
Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/abs/nature13793.html
Abstract:
Non-caloric artificial sweeteners (NAS) are among the most widely used food additives worldwide, regularly consumed by lean and obese individuals alike. NAS consumption is considered safe and beneficial owing to their low caloric content, yet supporting scientific data remain sparse and controversial. Here we demonstrate that consumption of commonly used NAS formulations drives the development of glucose intolerance through induction of compositional and functional alterations to the intestinal microbiota. These NAS-mediated deleterious metabolic effects are abrogated by antibiotic treatment, and are fully transferrable to germ-free mice upon faecal transplantation of microbiota configurations from NAS-consuming mice, or of microbiota anaerobically incubated in the presence of NAS. We identify NAS-altered microbial metabolic pathways that are linked to host susceptibility to metabolic disease, and demonstrate similar NAS-induced dysbiosis and glucose intolerance in healthy human subjects. Collectively, our results link NAS consumption, dysbiosis and metabolic abnormalities, thereby calling for a reassessment of massive NAS usage.
参考)
・アスパルテーム(1980年代に認可)は長期的な安全性が確認されていない
 ・米ブルックリン病院(Brooklyn Hospital Center)のカレン・コングロ(Karen Congro)氏(栄養学)
・コングロ氏によると、ダイエット中に工甘味料を摂取すると、さらにカロリーを摂取したくなる
・人工甘味料への依存が、糖分への欲求を惹起し、さらに肥満につながる。
・ダイエット系炭酸飲料に含有の人工甘味料に脳が反応してインスリンが分泌され、空腹感を高め、甘味物への欲求を高める可能性がある。
AFP newsより
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